Saturday, November 29, 2008

Latihan ZapiN MAKUM 2008

Ngan team Festival Zapin MAKUM

Ngah belajar main ketuk gong2x kecik..haha..nama dier pn ak tk tahu
Hehe..bergambar jap pas abeh polish pola lantai


Makan malam pas abeh latihan..makan ngan 'aleeya' tu..huhu




nGah Latihan



Salam dan Selamat Pagi..
keh2x..diam tak diam..almost 5 days 4nights kat induk utk latihan pusat Festival Zapin MAKUM yang bakal diadakan di UPM 1-4 Dis 2008 ne..

Sepanjang latihan aku and the team ditempatkan di Desasiswa Indah Kembara 11..pompuan di Saujana..

adalah satu memeritkan..sepanjang hari tu ulang alik dari IK ke Dewan Budaya.Hampes..nak naik kejang urat kaki berjalan kaki. Bas komuter lak cuti katanyer..

Indok time2x student cuti, masa tula bnyk event luar. Hoki antarabangsa, PJJ, ceramah Polis dan macam2x ah lagi..mmg sesak giler induk sepanjang minggu lepas..ak rasa lebih baik jalan kaki utk cepat sampai dari naik keta atau bas..keh2x...walaupn penat bjalan kaki..at lis dapatla merayau kawasan indok tu..huhu..

latihan zapin..agak memeritkan..from 8am until 11pm tanpa henti again and again..kareo tu plak ajar step satu malam je..peh tu baru wat pola lantai pada hari ke 2 latihan...ak je la paling terkial2x dan geylong (lupa step)..penari2x lain steady je..ahaks! yela..dorunk dah selalu nari..ak las nari pn time citrawarna lepas..dah 5 6 bulan dah tak nari

hmm...team tarian..agak kuat2x la gak..dari 10 org (5kapel)..aku sorunk dari kejuruteraan, shaleena (shaleen) ngan dayah dari Kubang Kerian..rest dari penari dewan budaya..

tapi yg paling ak kaget..one of the dancer is pelakon siri impian ilyana ---> diana amir aka aleeya..tgok dari tv cam besa..tpi biler tgok dekat..cantik gak org nyer..ada kacukan inggeris kot..huhu..pe lagi..pas abeh latihan..bersembang ah ngan dier pasal pengalaman dunia glamour industri hiburan ne..huhu..


senin pagi dah bertolak ke indok..selasa malam..dah hari perlawanan..dan USM dapat turn no 9 dari 10 kumpulan yg bertanding mlm tu utk hari pertma..


latihan nari amat menyeksakan..kareo dewan budaya agak garang ah..tapi ak lek2x je..seb baik ada member2x tarian ne..dorunk pn cool je biler kne saun ngan kareografer..takkan ak nk emo2x plak kan..dorunk kata besala kena marah2x ne..kalo tk kne marah kita tak tahu apa silap kita..kaddang2x biler pikir tol gak..huhu..


maka moral..biler kene marah tu: senyum kan jela....yg penting duit elaun latihan rm20 sehari masuk kocek..hahaha
tapi latihan tetap kene serius..

Semoga terus berjaya... kepada kumpulan zapin MAKUM dari USM..semoga berjaya di festival tari Zapin MAKUM 2008 di UPM nnti..esok kembali ke Dewan Budaya utk latihan pusat...waa~ penantnyer~

Monday, November 24, 2008

Penjelasan Pemilihan Projek INTAN Sabah 2009

Salam dan selamat P.A.G.I!

Ramai org diluar sana menuntut penjelasan kenapa ak pilih pelajar ne dan kenapa aku tak pilih pelajar ne utk projek Sabah 2009..

Aku faham, diz is projek pertama MPDJ yang dibuat diluar semenanjung dan merentasi laut china selatan..maka sambutan dia of kosla amat menggalakkan..lagi2x bab berjalan..cuba kalo bab buat kerja..haram..batang hidung pon tk nampak..

due to sambutan yang menggalakkan tu, senang la kerja...kalo sambutan sebegini aku dapat utk pertandingan pantun, debat, citrawarna dan aktiviti2x usm yang lain..banyak sikit pilihan dan kualiti pn leh dijaga..hahaha

bila application dah menjangkau 79 orunk dan tempat yang available hanya 35 orunk, sepastinya pemilihan akan dilakukan..SEATS ARE VERY LIMITED...dan ak akan pastikan orunk yag dipilih adalah sumer org yg HIDUP (bukan pemalas wat keje)!

ak tak menggunakan pendekatan INTERVIEW yang selalu dilakukan oleh pengarah projek lain. utk Projek INTAN Sabah ne, ak lebih suka menggunakan teknik INTERNAL SELECTION kerana ak lebih mempercayai orunk yang ak, rakan2x MT MPDJ 2008/09 dan Mantan MPDJ 2007/08 kenal...sound macam kronisme dan akan ada unsur BIAS kan...

tapi, seperkara kene ingat..takder sorunk pn pengarah projek (sepanjang pengalaman akula) yang create team utk run projek terdiri daripada orunk2x yang 100% totally different dan tidak dikenali..it means at list akan ada 2 3 4 5 orunk/ tag team yang akan join dat/diz projek yang dianjurkan oleh pengarah projek itu sendiri..of kosla, orunk2x ne la yang akan jadi supporters dan orunk kuat kepada pengarah projek..kaki telinga mulut kepada pengarah projek..

SO AM I!

ak harap orunk2x kat luar sana faham..kenapa aku pilih all of dizz people utk join team sabah ne..sebab ak yakin bakat kepimpinan dan teknik kepimpinan yang ada pada mereka akan mendatangkan kebaikan kepada projek INTAN Sabah ne secara keseluruhan...

Let me expalain...

faktor2x pemilihan:

1)Majlis Penghuni Desasiswa Jaya 2007/08 (sebagai bonus dan penghargaan kepada jasa yang disumbangkan)
2)Majlis Penghuni Desasiswa Jaya 2008/09 (sebagai galakan, menimba pengalaman supaya dapat dibawa dan di implemeNt ke Desasiswa Jaya/USM)
3)Pelajar USM Kejuruteraan (Jaya Lembaran PETAS)
4) Pegawai Universiti dan Staf Desasiswa Jaya....

dan utk Faktor I dan II...hanya yang memberi nama kat aku je aku akan consoder. Maka yang mana kononnya2x fikir mereka yg dah join MPDJ0708 dan sedang join MPDJ 0809 automatic join..kamu SILAP sama sekali!

dan due to excessive application terutama dak2x MPDJ itu sendiri, maka faktor pemilihan ke 3 terpaksa SLIGHTLY ak abaikan....maaf!

itu bermaksud, aku tetap sediakan kuota utk pelajar luar dari MPDJ utk join pojek ne..tapi dengan syarat org itu adalah org yang aku kenal, outstanding capability, cara pemikiran yang unik, dan yang penting pengalaman yang ada padanyer utk membantu pojek ini berjaya

ok..sekarang ne..ak akan terangkan sorunnk2x sebab2x ak pilih...

1. Afif Aimaduddin Parnon ---> Its me! Pengarah Projek..
2. Izzam ---> YDP MPDJ 2008/09
3. Ming Rui ---> Mantan NYDP 1 MPDJ 0708
4. Kusha ---> Mantan Bendahari Kehormat MPDJ 0708
5. Siti Rabizah ---> S/U 1 MPDJ 0809
6. Siti Syazni ---> Mantan S/U MPDJ 0809
7. Zool Ihsan ---> Mantan NPDP II MPDJ 0708 & YDP MRS USM
8. Nadiatulakmar ---> NYDP II MPDJ 0809
9. Uthaya ---> NYDP 1 MPDJ 0809
10. Azri ---> Bendahari MPDJ 0809

ok..takat tu clear? ke ada yang nak protes gak?

11. Fikri ---> Pelajar tahun 1 (Terlibat dengan TILAWAH USM 08)
12. Zulhisyam --> Pelajar tahun1 ( P.Exco MPDJ 0809)
13. Amir Hamzah ---> Pelajar Tahun 1 ( P.Exco MPDJ 0809)
14. Harith Fahmi ---> Pelajar Tahun 1 ( P.Exco MPDJ 0809)

ramai yang protes, termasuk dak2x MDPJ sendiri pertikaikan kenapa ak pilih student tahun1. mereka dakwa, masa dorunk panjang lagi. mereka ada peluang lagi utk wat pojek ne..

SO WHAT?

Kuota khas utk pelajar tahun 1 mmg ak dah allocatekan dan dr afta pn dah tahu reason knapa ak wujudkan kuota ne..
SEBAB?
kami mantan MPDJ 0708 amat mementingkan kesinambungan dalam kepimpinan. ini bermaksud..ak mahu pastikan tak semua org lama yg join..org baru juga perlu utk sertai bagi tujuan pendidikan/pengalaman dalam kepimpinan itu sendiri...dari mana mereka hendak belajar kepimpinan kalau tidak dari menyertai projek2x seperti ini dan dari pemimpin2x lama?

dan mereka ini juga bukan aku main tangkap muat..ke 4 4 ne ak ada interview secara tak formal dan mereka juga selalu join aktiviti MPDJ bermula variasiswa, tilawah usm dan menjadi p.exco MPDJ 0809 itu sendiri..

maka..jelas reason knapa aku amik pelajar tahun 1? tak pueh hati lagi?

ok terus kan ke nama2x panas:

memandangkan projek ini bertaraf universiti (kerana membawa nama USM itu sendiri)maka adalah wajar ak membawa pemimpin pelajar bertaraf universiti dan familiar dengan urusan persatuan pelajar...

15. Azmizan --> MPP USM 0708
16. Kilau ---> Presiden Ragbi, YDP SEE, Exco Sukan MPDJ 0708
17. Afiq Misman ---> Pengurus Kewangan Nanoplus (tak tahu apa nanoplus, tnyer kawan2x + dak2x jaya), Pengarah Ekspen
18. Kishi ---> Penasihat PPMS 0809, Pelajar yang banyak pengalamn pergi luar negara utk hadiri conference dan seminar....kualiti camnila yang aku cari...

Ok..seterusnya..kategori EXCO MPDJ 0809 dan 0708..

ok cam ak cakap tadi..utk MPDJ itu sendiri..ak pilih berdasarkan:

1.Kesanggupan melakukan tugas. Bermaksud, kalo kasi tugas tu wat ngan IKHLAS dan bukan banyak beri alasan dan pas tu kalo tegur sikit nak tarik2x muka ngan aku dan tengking2x dan jerit2x kat MT MPDJ..macamla ko je yang bz dan ada assignment..skul dan kos ttteeeeettt! je pon..bising!sorry..for dat kind of attitude..ak samma sekali takkan tolerate dan dapat terima..not for my pojek..ko wat la pojek ko sendiri k..

2. yang beri nama kat aku..maaf yer..kalo yang tak beri nama..atau lewat beri nama bukan salah aku..ak dah publish kat board dan anta kat ym..apa?knapa tak anta surat kat bilik?sori!sape ko?dat time bz ngan exam dan ak pn rush utk nak dapat senarai deleagsi utk kertas kerja...takkan nak anta kertas kerja kat TNC ngan nama delegasi takdeer kan..plz be alert ngan iklan yang ada..

3. ada gak yang komplen..saya dah join MPDJ 3 tahun dah..knapa still lagi tak dapat pergi.sgt tidak adil? satu je aku nak counter back...pandai plak cakap pasal adil..tahu tk maksud adil?adil itu melakukan atau meletakkan sesuatu perkara itu pada hak dan tempatnya..which mean...dalam konteks MPDJ..kalo diberi keje..buat keje tu penoh keazaman, berjaya dan bukan melepaskan batuk kat tangga..bila time post mortem, tanya kenapa macam/accident tu berlaku..senang je jawapan..saya pn tak pasti...HELL!no no no....org2x camni ak takkan pilih utk team aku..no rensposibility!kalo nak p..wat pojek ko sendiri

berikut nama2x exco yang aku senang utk bekerja dan banyak tunjuk good performance...dan kalo diberi kerja..menurut perintah dan arahan yang diberikan

19. Aida Ashikin/Bum ---> MSB Terengganu, Exco MPDJ 0708/0809, Variasiswa
20. Fatin Ayuni ---> Exco MPDJ 0809
21. Hazwani aNUAR --> Exco MPDJ 0809, Citrawarna 0809..
22. Farhana ---> Exco Kebudayaan MPDJ 0809, Citrawarna
23. Hafizi ---> Exco Sukan, Projek Warga
24. Tasdiki --> Exco Teknikal MPDJ 0809
25. fAA ---> walaupn org diluar kata faa tak perform, tapi dimata aku faa kalo ak wat keje dia akan wat dan seperti yang diarahkan..bila ak minta pendapat, faa akan kemukan pendapat ngan ikhlas dan bernas...itu hak aku utk judge dier..dier bekerja utk aku sepanjang MPDJ 0708..maka ak tahu dimana keje2x yang dia lakukan. of kos, citrawarna utk 07/08 0809

26. aYONG ---> Exco kebudayaan MPDJ 0708/pENGARAH Variasiswa dan sanggup tolong aku jadi exco kebudyaan 0708 even dat time takder sorunk pn yang apply utk postion tu..tq ayong!

27. Aisyah ---> ada org kata aisyah..aisyah emo..wat keje pn tk perform...tapi pelik gak org yg kata tu org tu gakla yang amik utk jadi EXCO MPDJ 0809..maka..apa signifikannyer?tangkap muat?pelikkan?bagi aku...aisyah tak pernah ingar arahan bila aku keluarkan arahan...tapi cara kerja dia..aku belom tgok lagi..maka..aisyah..buktikan kepada mereka yg tanggapan mereka kat kamu adalah salah!..buktikan kemampuan kamu dalam pojek ne..sekiranyer inginkan bantuan dan pandagn kami sedia membntu..kalo ditegur..jgn cepat melenting yer..kalo cepat melentng...menjawabla depan penggawa..senang je kerja aku..

28. Faris --> Exco MPDJ/ MSB T'gannu / Tilawah USM
29. Syed ---> Exco MPDJ 0708/Tilawah USM/NYDP SEE 0809
30. Mariam/Mary --->Exco MPDJ
31. Ramadhan ---> Exco MPDJ

Faham kenapa ak pilih mereka?mana2x exco2x yang dah anta nama kalo tak terpilih ada 2 sebab je....

1. i don't like your attitude previously sepanjang berkhidmat dibawah MPDJ 0708 (Thanks for it!)..cek balik apa yang anda dah lakukan kepada MT2X MPDJ 0708
2. MPDJ 0809, sya tak kenal lagi cara kerja kamu..mungkin tahun depan anda boleh ikut trip yg lain

32. Jauhari ---> Pelajar tunggal yg memenuhi kuota pelajar usm kejuruteraan utk projek sabah ne..alasan aku amik dier...

1.Fotogragfer/kamera SLR ---> ak dah deal ngan dier sbg fotografer rasmi pojek..dan dia bersetuju
2. Pengangkutan ---> utk urusan pojek, ak dah bincang ngan joe utk bawa ak(sbb dia ada kereta) dan rakan penganjur lain sekiranya ada urusan luar seperti beli tiket, cari penaja, make survey, beli barang2x ..dan dia setuju
3. Jo ada pengalaman travel Indonesia dari jakarta-surabaya-jogja dan tmpat2x yg ak tk pernh dgr..dia juga pernah join trip ke bandung anjuran hepp 2 tahun lepas..
4. jo mempunyai kualiti cara kerja yang lain dan tersendiri which is aku suka dgn cara kerja dier
5. Cara pemikiran dan cara dia menyelesaikan masalah pn yang tersendiri. bermaksud..spnajng ak kenal joe..dia tak pernah lari dari masalah..sentiasa come out dgn solution
6. Dia adalah kosmate ak sendiri. maka. waktu abeh kelas pn sama dan senang utk ak dan dier utk keluar wat kerja pasal pojek INTAN Sabah ne..tak la ak harapkan kereta org/sewa keta kalo keadaan amat mendesak...which is saving cost la..hihi
7. joe independent ---> dia dtg kat aku sorunk2x dan cakap nak join...berbanding ngan kawan2x/plajar kejuruteraan yang lain, yang anta nama kat aku secara berkumpulan..bagi aku..cara aku wat keje senang je utk handle diz matter..even pilih semua atau tak pilih semua..kalo nak pilih sumer of kos la tak mungkin...mana cukup tmpat beb! kene ingatla..kuota pelajar luar 1 je.....dan kalo ak pilih sorunk dari grup tu..of kos yg lain akan rsa sedih, marah kecewa knapa mereka yang lain..haaa..peh tu mula la tuduh ak kroni, peh tu bergaduh plak sesama mereka..awal2x leh la cakap mana ada2x..tapi percayala..pasti akan diungkit punya at the end nnti..maka senang kerja..single is simple!

bagi aku satu jela....jgnla jadi typical org melayu dan typical pelajar usm. biler tk dapat mulala nak melentik..kroni la..itula inila....tunjukkan bakat yang anda ada..gilap dan wat yg terbaik supaya mendapat perhtian pihak2x tertentu..bukan kerja nak jatuh kan org, fitnh org, burok2x kan org lain...

kalo takkan wat 1 2 keje...pas tu mengungkit seolah2x kalo bukan dier buat..perkara itu takkan jadi..it nonsense ok!..i need more outstanding people to participate my project..

lagi satu.ak nak tegaskan.projek ni bukan pojek makan hangin sampai kembung perut..dia adalah pojek yang ada kerja utk dilangsaikan..ada misi dan visi yang hendak dicapai..mana 2x yang fikir p pojek ne utk bercuti..korunk simpanlah duit korunk dan p cuti sendiri k..ko pn tk pening..tk terikat ngan term and condition project ne...

ak harap clear...knapa ak pilih 2x org2x tersebut..mana yang tk clear lagi...senang camnila..korunk wat la pojek korunk sendiri..buatla pojek dan pergi maana yng korunk nk p k.tk yhla nak taburkan fitnah, kata2x nista kat team sabah ne...ok?

lagi 3orunk? sah2xla pegawai uni dan staf desa jaya.tkkan nak soh kitaorunk p sabah sorunk2x...

okla...ngantuk mau tido..chow!

mana yang kecik atie atau tersinggung..minta maaf..selamat hari raya haji!

Zapin MAKUM UPM 2008

Salam dan selamat.....P.A.G.I!

Erm rasa dah almost 1 or 2 months tak ber-blog neyh..exam mode ngan keje2x koswerk kot..rasa maleh nak update blog..tkut addict la plak..

Ni disebabkan masa yang ada terlalu banyak (keje FYP ada lagi neyh!), mula la gatal tgn ne nak menuleh seratus 2 ratus patah ayat kat post ne..huhu

nak cter apa ek..haa!

Zapin MAKUM 2008 ---~ MAKUM tu Majlis Kebudayaan Universiti Malaysia..kiranyer samala taraf ngan MASUM (Sukan), MADUM (Debat) dan seangkatannya tu

Actually, since dari tahun 1 mmg dah ngidamkan nak join MAKUM Zapin ne. kononyer nak meneruskan kesinambungan bakat dalam tarian zapin la..hahaha...since dari tahun 1 hingga tahun 3, MAKUM Zapin wat kat UTM, Skudai which is dekat ngan umah sgt la..time ada event ne sure akan turun UTM nyer..takkan lepas nyer..dan ini adalah pertandingan yang ke 3 paling besar ak ceburi selepas Karnival Johor 1996 (darjah 4), KAKOM 2005, CITRAWARNA dan here it is --->MAKUM 2008

Cuma tahun 2008 ne dah ubah venue, ke UPM..so macam payahla plak nak ke sana..dah jauh..nak tgok?of kosla payah..kene mintak izin ayah emak..sebab...financial la!huhu..kalo dah berkepuk duit dalam kocek ne..tk der nyer nak minta izin..hehehe (sorry mak ayah) hahaha

Wawa, Pa'i ngan kareo JAYA untuk Citrawarna, who is dari UPM gak..beria2x ajak dtg UPM tgok MAKUM Zapin...dan dalam hati ini mmg kata YA! sbb pengangkutan dan penginapan ditaja oleh mereka sepenuhnya..haha..numpang bilik dorunk la...hahaha

Cadangnyer sebelom nak balik hometown jaybee nak singgah UPM 4 hari sebelum balik jaybee utk hari raya haji..on the way la tu...

Ghupa2x nyer..rezeki tuhan agaknyer..pagi tadi which is 24/11 2008 senin pukul 11am, aku dapat call dari En Bad HEPP USM offer join MAKUM 2008. kemudian, org dewan budaya plak yang call who is kareografer dia sendiri untuk confirmation dan at last kawan se KAKOM Kebudayaan time KAKOM Perak 2005 ----> Shalein yang call utk memberi galakan dan ajak2x penuh kesungguhan join MAKUM 2008...

hehehe..satu 'penghormatan' la plak..hhuhu..

sebab, diz iz first time pelajar kejuruteraan memecahkan monopoli penguasaan pelajar indok utk join MAKUM..selalu dak indok je kan dia amik..akhirnya..bakat yang Allah kurniakan ini dapat juga disedari oleh mereka yang ada kat penang sana tu..hehe.bangga la jugak kan org first..huuhu

Ak say yes la kat mereka semua coz dancing is my passion! dan peluang itu dtg sekali

Ak akan wat yang terbaik utk MAKUM 2008 dan ak berharap penglibatan pelajar kejuruteraan dipilih utk MAKUM akan terus diberi perhatian untuk MAKUM yang akan datang. Ramai yang berpotensi utk menari cuma kene build confident among themselves. biasala stereotaip org MELAYU ne..faham2xlakan..maleh nak cakap..

Latihan secara intensif pagi ptg malam 7 hari seminggu di Dewan Budaya..dan ak snggup utk itu. time aku join KAKOM, lagi teruk dari ini penah kena..haha..

terima kasih en bad, en zul, Dewan Budaya dan of kos shalein..

jumpa di Dewan Budaya USM!

Tuesday, November 11, 2008

Delegasi Projek INTAN Sabah 2009


Salam

Seperti diatas adalah ahli delegasi yang berjaya mengikuti Projek Interaksi Siswa USM-UMS & Kajian Siswa Sabah 2009

Mohon perhatian kepada semua ahli delegasi yang terpilih, satu perjumpaan pertama akan diadakan di :
  • Tempat: Pusat Aktiviti Pelajar


  • Masa: 9.00 malam


  • Tarikh: Jumaat, 14/11/2008

Sehubungan dengan itu, diharapkan semua daripada anda dapat hadir ke perjumpaan tersebut. Kegagalan anda berbuat demikian tanpa alasan yang munasabah, nama anda akan digugurkan dari senarai delegasi dan digantikan dengan pelajar lain dalam senarai menunggu.

Harap maklum.



p/s: mana2x yang tidak terpilih, saya mewakili jawatankuasa penganjur memohon ampun dan maaf. Semoga peluang seperti ini atau lebih baik daripada ini akan anda manfaati di kemudian hari

Sunday, September 28, 2008

Selamat Hari Raya AidilFitri 1429 H


Selamat Hari Raya Aidilfitri 1429H


Maaf Zahir dan Batin


Diucapkan kepada:


  1. Rakan2x di Sekolah Rendah Kota Jaya, Kota Tinggi, Johor

  2. Rakan2x dan Guru2x di SMKA B.Penawar, Kota Tinggi Johor.

  3. Rakan2x Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 1st Batch Alpha kompeni Platun 2, Tanjung Sari, Endau, Mersing, Johor

  4. Rakan2x Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan KMNS 2004/05 terutama Praktikum F6P1 dan Kumpulan Kebudayaan Kolej, DioTari. Tak lupa, Lecturer2x!

  5. Rakan2x di USM Eng Campus terutama student Kos Meche + Manufac 4th dan Lecturer2x.

  6. Rakan2x Majlis Penghuni Desasiswa Jaya, USM 2007/08

  7. Mak Ayah Akak Adik..jangan di lupa..keh2x

DAN seluruh Muslimin dan Muslimat seluruh Dunia


ayuh! raikan kemenangan dan raikan CINTA!


Ikhlas: Afif Aimaduddin Parnon

Kejuruteraan Pembuatan dengan Pengurusan

Universiti Sains Malaysia, Eng Campus

Dari Penang ke Perda

Aku amir dan Mahfuz di Food Court Jusco Perda

Joe ngan Tripod from Italy dier...



Keta wira yang melanggar we olzz! motif! ingat ne fun fair ke boleh main langgar2x kereta sesuka hati...

Assalamualaikum w.b.t.

Keh2x..Hari ni hari J.U.M.A.A.T!..hari yang ditunggu2x kan oleh umat manusia terutama USM..keh2x..cuti Raya udah bermula!..oppa!


Bangun lewat ari tue..sbb kamis mlm stay up smpi ke subuh..besala..layan you tube..hihi..


Ermm...seawal 11pagi (awal?hahha..bagi aku awalla)..joe tahir kontek aku..nak soh aku temankan dier p KOMTAR..beli tripod, si kaki kamera SLR dier..hmm...kepala ngah mamai..laju je cakap..'ok ok ok'....keh2x...dapat gak berjalan2x ke Penang selain dari urusan kerja kat indok..sonok2x!..


kali terakhir hang out ngan kawan2x pown..masa tahun 1..ye la dat time kan buta geografi..perasaaan nak explore penang adalah my 1st priority..hehehe..


erm..1000 kali sayang dan perkara paling aku benci..Traffic Jame..benci2x! plak tu..yg trafiic jame betul2x kat atas jambatan tgh2x tue..sbb.dari 2 link kene masuk 1 1/2 link..kenderaan kene berhimpit2x..dari sekecik2x hingga sebesar2x lori..si lori pown satu..dah tahu besar gedabak..naikla feri...(mahu tenggelam feri) keh2x...


Tapi disebabkan aku co-driver jew..maka..takla hangin sgt..tapi si driver ni..berkerut seribu jew muka..mulut pown berkumat kamit membaca 'mentera'..keh2x..sabar2x jo..ak faham..haha


erm..sampai2x kat KOMTAR..kompius seketika..mana 1 KOMTAR mana 1 Perangin? macam bersambung je bangunan2x dier..haha..penat la gak..keliling 2 2 bangunan tu...mencari kedai kamera jual tripod..hahaha..


at last jumpa la gak..kaki kamera joe tue walaupon setelah 2 jam kelilinng turun naik KOMTAR dan Perangin...seb baik air cond..kalo kat gurun pasir..merangkak la aku nak bergerak..keh2x..


Mahal gak kaki tripod ne..takder RM1000 dalam tgn..tgok dari kaca cermin display je la..hahha..joe ni.punya minat ngan dunia fotografi dier..apa2x yg berkaitan dgn kamera..dier balun je beli..hahaha...


Dalam 430pm..hmm..nak kemana selepas KOMTAR? takkan nak terus balik?takkan nak buka kat kampus..no2x!...kene cari tempat buka yg besh2x!..tak mahu juru lagi..mahal! somewhere else..


hahaaaa...teringat..budak2x USM kata JUsco Perda baru dibuka..keh2x..mulala gatal mulut ajak joe p sana..walaupon traffic sgt2x teruk time tue..jo gagahkan jua bawak ak ke sana..TQ Joe! haha..


Jalan nak ke Jusco Perda..quite messy la..pening. sign board pown kurang..apa daa..terkial2x nak mencari tempat tue..sesat masuk lorong/ jalan jgn cakapla berapa kali.....malang tak berbau.....last2x..dalam kesesatan dan kekalutan...waaa..kami ACCIDENT!


sian kete joe..kemek/remuk kat bahagian side panel sbb kene side crush ngan kereta wira..seb baik makcik..melayu plak..dibulan2x posa dan nak dekat2x raya...aku tgok joe pon ccooll je deal ngan makcik tu..hahah..makcik..raya2x gak..tapi ganti rugi kene bayar juga tau!..keh2x..


crush tak teruk sgt kot..kalo letak plaster + ketuk semula + cak..kembali normalla tue..hihi..


1 jam mencari..akhir nya sampai la gak..ke JUSCO PERDA!..hehe


besh2x..besar + cantik..ye lew kan..baru..cuba kalo dah 6 7 tahun..tak ubah macam shopping complex sedia ada la..hahhaa


turun2x keta... tempat yg dituju..p food court dulu...hahaha..penting!..sbb objektif utama kesitu pown sbb nak berbuka..haha..pas chop tempat dan order..barula window shopping kat dalam tue..erm..banyakla outlet2x yg best2x..yg tak der kat jay bee ada kat penang...barula ada pertukaran maklumat dan informasi..keh2x


joe banyak introduce outlet2x baru..Rasamas, Big Apple etc..nama pelik2x..semestinya..kami jua sempat bergambar kat arca2x aidilfitri kat groun floor..nice oohh!


Time nak buka hampir sampai..haaa...secara kebetulan..nk bersesak2x ke food court tu..aku terjumpala 4 orang jejaka..hahha..yg dikenali..amat2x dikenali..hmm..kosmate sendiri rupenyer..patutla cam penanh nampak..hahhaa..satu advantage..buka posa sama2x ngan mereka..6 peoples for one table..pack and padat but happening!..suka2x!..tq amir, mahfuz, zulfakhri dan syazu..dah abeh shopping raya?


keh2x..abeh buka..pew lagi..meluncur laju balik ke kampus lew..setelah seharian kat penang..agak penat badan..keh2x...sampai2x kampus..maghrib dulu..terus melandaikan diri atas tilam yg empuk...


selamat malam USM dan terima kasih joe..for the nice trip..haha,,jgn riso..keta ko ada insurans..hehehe..





Atas jambatn..sesak2x!
KOMTAR
Jusco sila ke kiri..keh2x
Welcome to AEON Seberang Jaya city
Di Arca Aidilfitri..macam taj mahalla plak..keh2x..


Berbuka dan Bersahur

Aku dan Harith Fahmi

Assalamualaikum w.b.t

Keh2x..berjumpa lagi dalam nukilan blog - darsawarsa..hmm banyak yang ingin dikongsi bersama sepanjang saat saat akhir berakhirnya ramadhan..

Makin kerap bersahur dan berbuka di luar dan selaju jugala 'fulus' yang mengalir..keh2x..tapi bak kata org.. sesekali nak merasa tempat2x baru, lagi2x ramadhan datang setahun sekali dan tambhan pula aku dah final year ni...bila lagi nak explore speciality yang ada kat penang, juru dan parit buntar neyh..hmm..cedeyh2x!

Khamis, 25/9/08:


Venue Berbuka: Kay EP See

Tak dirancang pown nak berbuka luar rini sbb sedia maklum, jumaat tu banyak esemen nak kene submit. maka setiap saat dan detik adalah berharga. Tambahan pula budak2x USM ni ramai dah balik. Op kes lew, jalan2x yang ada kat parit buntar lagi2x area2x pekan tu, akan mengalami heavy congestion...

Tapi, disebabkan desakan (gito!) rakan2x tahun 1 ajak buka luar, cairla gak hati neyh..keh2x..junior2x satu skool + MPDJ..erm takperla..luangkan masa sedikit bersama mereka ne..biler lagi nak merapatkan jurang anatara senior junior. plus...tak tahu biler lagi berkesempatan nak hang out denga mereka lagi. Peh ne...sure aku lagi sibork ngan exam + fyp lagi...hehehe..

Dat night juga Azlan ngan Nad pown nak balik K.L..maka..kira buka posa terakhir aku bersama mereka lew..

Hahaha..KFC ritu mmg full of people..2 2 KFC plak tue..dah azan pown masih still lagi que.apa daa KFC..kata fast food...tapi layan jergh. Aku bukan cerewet sgt pasal makan2x neyh..keh3x..

Neway, Alan, Nadia dan Amir, joyful moment dat evening dan berbuka posa..hmm..biler lagi dapat makan sama2x lagi?keh2x..korunk blanja pulak ok?hahaha..





Venue Sahur: Curry Corner
Ptg bersama ngan junior bersahur pula bersama ngan senior2x..hahaha2x..tema sahur malam tu Sizzling Nite..keh2x..
Ni pown lagi satu kes..rancang asalnyer nak sahur di mamak jew..maleh nak p jauh2x..lagi pown kenderaan takder..budak2x ne ranai dah balik..maka keta sewa dah la berkurang..hahaha.
Tapi disebabkan posa terakhir bersama ngan mereka (sbb uzir ngan fadil balik jumaat tu) kat USM, gagahkan jugala mencari keta sewa...setentunya.. keta zarif adala sasaran aku .keyh2x..tq zarif!
Erm, plan nak p Shasha (port budak2x USM), tapi disebabkan penuh dan pack, berpindah lew kat tmpat lain. teringat plak Curry Corner, tempat asal meche 4th student nak wat majlis berbuka minggu lepas...dat day tutup..rezeki dan tuah badan malam tu plak..buka..maka takla kempunan sgt nak merasa apa yg ada kat situ..keh2x..
Tapi sedeyh...haha..lauk2x dah abeh..yang tinggal mee udang + mee sizzling..maka kesemua daripada kami menelanla sizzling tue...keh2x.hot and spicy!..keh2x..
Ada 2 guest mlm tue..Hilmi, Student Education dari USM Indok tahun 4.. dan setentunya junior Harith Fahmi..keh2x..
Seronok?mestila seronok..bile lama tak kuar ngan kawan2x..banyakla gosip2x hangat dan staement2x aneh (terutama yg kuar dari mulut uzir) dikongsi bersama..besh2x! tak lew bosan sgt hidup neyh...

Fadil dan Hilmi

Uzir dan Hilmi






Monday, September 22, 2008

Majlis Berbuka Puasa 08

Gelak sakan farah..sapala mangsa gossip dier kali ne..keh2x

Senyum2....masuk blog aku ne


Dah buka..jom makan..



Radzi yang cool

Sapix dan Abu


Abu dan 3 isterinya..hahhaa..naper abu?malu ek..


Kami 4 serangkai manufac 4th

Assalamualaikum..

hehhe.. Dari first year dirancang akhirnya tahun ke 4 baru menjadi..hahaha..takper2x yang penting at list adala gak kenangan bersama antara kita semua..student manufacturing tahun 4..

Sorryla yer..kalo apa yang terjadi tak seperi yang dirancang...

Bnyak faktor2x sekeliling dan kehendak2x rakan2x lain yang perlu difikirkan sama..maka aku kene get balance dan rectify kesemua kehendak tu..tk cenderung kat mana2x pihak..hihi..harap2x uolls berpueh hati...ahhaha

Hmmm...buka posa antara manufac 4th ne simple jergh..takla wat kat mana tmpat eksklusif..makan pown bayar sendiri..hahaha..cuma yg bestnyer sebab buka ramai2x..selalunyer buka kat bilik sorank2x..

Venue yang dirancang asalnyer kat CuRRY Hauze near by Simpang 9..tapi dat day..tutup lew..rosak plan kita..nak ke Dikir Seafood ramai la plak..takot tk sempat je nak maghrib..last2x ke Simpang 9 lew...hihi..

Tapi..dat day..kenapa joe diam je..haha..seb baik ada farah ngan lina..tag team manufac yg sedia havoc dan pemeriah suasana..dan mahpuz..tak abeh2x kene sakat ngan sapix abu dan radzi..keh2x..sian mahpuz..

Wat ever it is, ak harap, dah di tahun2x akhir ne..mana2x krisis dalaman antara kita tu kira langsaila..then mesra2x la kan diri tu ngan kita semua..peh ne..dah bawak diri dan haluan masing2x..ntah jumpa lagi atau tidakkan..


Walaupun untuk kali yang pertama dan yang terakhir, overall okla dan besh sbb semua dapat dtg dan attend majlis buka posa yg simple ne..semoga ia menjadi kenangan untuk kita semua selain kenangan kene marah ngan bapak dalam kelas design..hahaha


p/s: 0-0 la ye kawan2x semua...hihi..farah makan paling banyak mlm tu!

Sunday, September 21, 2008

Lawatan Integrasi RSCU, UTP ke MPDJ, USM

Tuan Bendahari kita ngah mengacau bubur lambuk..haha

Sementara mennti makanan masak + waktu berbuka..meh main kayrerm..


Dah azan, jom makan!

Kawan2x dari UTP ngah makan sama2x...

Keberangkatan pulang RSCU, UTP..sedeyh..

Nila perintis Lawatan Integrasi MPDJ ke UTP..uzir the bacin!

aku dan uzir..

Ketibaan rakan2x dari UTP..

Kipas kuat2x lagi satay tu..haha

Kawan2x UTP ngah ngacau bubur lambuk...

Assalamualaikum wbt

Seperti yang aku cakap..last weekend agak penuh gak aktiviti harian..hahaha..sabtu la terutamanya..disebelah pagi ngan kawan2x satu skul..bahagian petang pula ngan kawan2x dari UTP dan MPDJ.

Sabtu lepas, rakan2x dari UTP telah membuat lawatan balas ke MPDJ..Hmm..rombongan dowank ne adala dalam 35 orang..semuanyer komuniti village diaorg (disini dipanggil Majlis Penghuni lew)..RSCU diketuai oelh Abang Zayd (nama dier mmg bermula dgn abg) dan MPDJ diketuai oleh Khairul Izzam, YDP MPDJ 0809..

Kalo korunk ke UTP, Badan Perwakilan/Majlis Penghuni diapnggil RSCU yang bermaksud Residential College Support Unit.. Hierarki mereka tak lew sekompleks kita..ada HI-Committee..dan 4 exco kecil..antaranya Publisiti, Enteprenurship dan ada la lagi...

Antara aktiviti2x dorank disini ialah membuat tour sekitar kawasan kampus (apa je la yang ada kat sini kalo nak dibandingkan apa yg mereka miliki)...lagi...interaksi 2 hala antara MPDJ dan RSCU dan bergotong royong menyiapkan juadah berbuka puasa...

MPDJ dan RSCU sama2x berbuka puasa di Pusat Aktiviti Pelajar di Kafe Jaya...haaa...antara menu2x yang dimasak dan disediakan oleh mereka ialah bubur lambuk, mee hoon goreng, air sarsi + oren, dan semestinya my favourite...satay..!!!.hahaha..lama tak makan bende ne..nyumm....

Dalam Interaksi, banyak la isu2x semasa yang dikongsi bersama antaranya,
  1. Bagaimana mahu penyertaan warga kampus secara kolektif melibatkan semua pelajar, bangsa dan kaum?
  2. Kebajikan pelajar seperti internet, harga dan kualiti makanan di Kafeteria.
  3. Relation dan connection antara MPD dan MPP. Adakah berkesan
  4. Lawatan sambil belajar ke Universiti Luar Negara
  5. dan lain2x...banyak..hahaha..3 jam pun tk settle2x lagi..
Dalam aktiviti gotong royong menyiapkan juadah berbuka posa...haaa..ni yang besh...ada 1000 batang satay yg nak dibakar dan satu periuk belanga yang disediakan untuk masak bubur lambuk..(ketua masak bubur lambuk semestinya Izzam..hahaha)...

Obviously, aktiviti2x ne mengeratkan lagi hubungan antara sesama MPDJ dan antara MPDJ dgn RSCU...
Semoga dengan ikatan dan ukhuwah yang terbina akan terus berkekalan..kepada Izzzam dan anggota MPDJ yang lain, tahniah dan syabas saya ucapkan...memang betol2x meriah dan nampak kepuasan dari wajah mereka.semoga aktivit2x seperti ini akan diteruskan ke masa akan datang..

p/s: harap2x akan ada lawatan mpdj ke universiti yang lain..barula berkembang jaringan persahabatan..izzam, watla lawatan ke Universiti ANtarabangsa..pasti saya ikut!..hahaa


Program Mahasiswa Tua Bermasyarakat - Sg Acheh

Aku, hakim, fitri dan semestinya mahpuz..sebelom prgram bermula

Fitri ngah buang sawang2x dalam rumah cek tom sbelom aktiviti cat bermula


Nila keja aku sepanjang prgram...membantu obe menghidupkan api .keh2x

Farah pose je tu..rumput + samaph banyak jelagi tu..

Bakal2x engineer ngah set up ampaian untuk cek tom..

Haa...orangx kuat meche ngah memaku pintu baru untuk tandas cek tom

Ni lew rumah mangsa (cek tom) yang kami gotong-royong sama2x...


Antara barang2x keperluan yang dihadiahkan kepada cek tom...

Farah..wanita besi..haha tadi buang rumput kali ne cat tingkap..hahaha..mana mahpuz fara?

Engineer2x ngah assemble kipas meja utk cek tom

Assalamualaikum w.b.t

Hmm..dah lama gak tak update blog aku neyh..Last weeekend full of activities plus internet plak wat problem..keh2x..

Salah satu aktiviti yang agak besh dan unik ialah program membantu orang2x yg kurang kemampuan di Sg Acheh...

Program ini aku namakan 'Program Mahasiswa Tua/Lama Bermasyarakat..ye lah..masa pes year dulu ia dipanggil' Mahasiswa Baru Bermasyarakat...Ni dah Final Year ni..kenela tuko nama sikit..keh2x..

Erm..diilhamkan oleh our Meche Big Bos..Abg Pongek dan disertai oleh dalam 20-30 orang student meche + manufac final year..

Program ni bermula dari kol 730am (masa tu korang mesti ngah berdengkur lagi atas katil lagi kan!) dan abeh kira2x sebelom asar..

banyakla aktiviti2x yang dilakukan disana....contohnya, menebas rumput, cat umah, menghulurkan bantuan barangan keperluan dan membersihkan kawasan rumah mangsa2x yg terlibat..

Hehehe..walaupun dibuat dalam bulan posa ne..tapi kegagahan dan ketekunan masing2x menampakkan seolah2x mereka tak berpuasa..keh2x..sangat bertenaga dan energetic..hihi..

Erm..semoga gotong royong ne dapat merapatkan hubungan persahabatan kita dan menjadi kenangan manis kita bersama ye kawan2x seschooll..mana2x yang aku ada wat salah...minta maaf..

Kepada pongek, kalo ak tak memberi commitment sgt kat program ko..ak minta maaf sgt..ak cuba menghukurkan bantuan mana yang aku mampu beri..semoga semua niat dan jasa baik yang dicurahkan memberi kebaikan berganda kepada kita semua..Insya Allah...



p/s: suka tengok farah dan maput bekerjasama mengecat tingkap kayu umah cek tom..keh2x..teman tapi mesra! hahaha...