Sunday, September 28, 2008

Selamat Hari Raya AidilFitri 1429 H


Selamat Hari Raya Aidilfitri 1429H


Maaf Zahir dan Batin


Diucapkan kepada:


  1. Rakan2x di Sekolah Rendah Kota Jaya, Kota Tinggi, Johor

  2. Rakan2x dan Guru2x di SMKA B.Penawar, Kota Tinggi Johor.

  3. Rakan2x Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 1st Batch Alpha kompeni Platun 2, Tanjung Sari, Endau, Mersing, Johor

  4. Rakan2x Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan KMNS 2004/05 terutama Praktikum F6P1 dan Kumpulan Kebudayaan Kolej, DioTari. Tak lupa, Lecturer2x!

  5. Rakan2x di USM Eng Campus terutama student Kos Meche + Manufac 4th dan Lecturer2x.

  6. Rakan2x Majlis Penghuni Desasiswa Jaya, USM 2007/08

  7. Mak Ayah Akak Adik..jangan di lupa..keh2x

DAN seluruh Muslimin dan Muslimat seluruh Dunia


ayuh! raikan kemenangan dan raikan CINTA!


Ikhlas: Afif Aimaduddin Parnon

Kejuruteraan Pembuatan dengan Pengurusan

Universiti Sains Malaysia, Eng Campus

Dari Penang ke Perda

Aku amir dan Mahfuz di Food Court Jusco Perda

Joe ngan Tripod from Italy dier...



Keta wira yang melanggar we olzz! motif! ingat ne fun fair ke boleh main langgar2x kereta sesuka hati...

Assalamualaikum w.b.t.

Keh2x..Hari ni hari J.U.M.A.A.T!..hari yang ditunggu2x kan oleh umat manusia terutama USM..keh2x..cuti Raya udah bermula!..oppa!


Bangun lewat ari tue..sbb kamis mlm stay up smpi ke subuh..besala..layan you tube..hihi..


Ermm...seawal 11pagi (awal?hahha..bagi aku awalla)..joe tahir kontek aku..nak soh aku temankan dier p KOMTAR..beli tripod, si kaki kamera SLR dier..hmm...kepala ngah mamai..laju je cakap..'ok ok ok'....keh2x...dapat gak berjalan2x ke Penang selain dari urusan kerja kat indok..sonok2x!..


kali terakhir hang out ngan kawan2x pown..masa tahun 1..ye la dat time kan buta geografi..perasaaan nak explore penang adalah my 1st priority..hehehe..


erm..1000 kali sayang dan perkara paling aku benci..Traffic Jame..benci2x! plak tu..yg trafiic jame betul2x kat atas jambatan tgh2x tue..sbb.dari 2 link kene masuk 1 1/2 link..kenderaan kene berhimpit2x..dari sekecik2x hingga sebesar2x lori..si lori pown satu..dah tahu besar gedabak..naikla feri...(mahu tenggelam feri) keh2x...


Tapi disebabkan aku co-driver jew..maka..takla hangin sgt..tapi si driver ni..berkerut seribu jew muka..mulut pown berkumat kamit membaca 'mentera'..keh2x..sabar2x jo..ak faham..haha


erm..sampai2x kat KOMTAR..kompius seketika..mana 1 KOMTAR mana 1 Perangin? macam bersambung je bangunan2x dier..haha..penat la gak..keliling 2 2 bangunan tu...mencari kedai kamera jual tripod..hahaha..


at last jumpa la gak..kaki kamera joe tue walaupon setelah 2 jam kelilinng turun naik KOMTAR dan Perangin...seb baik air cond..kalo kat gurun pasir..merangkak la aku nak bergerak..keh2x..


Mahal gak kaki tripod ne..takder RM1000 dalam tgn..tgok dari kaca cermin display je la..hahha..joe ni.punya minat ngan dunia fotografi dier..apa2x yg berkaitan dgn kamera..dier balun je beli..hahaha...


Dalam 430pm..hmm..nak kemana selepas KOMTAR? takkan nak terus balik?takkan nak buka kat kampus..no2x!...kene cari tempat buka yg besh2x!..tak mahu juru lagi..mahal! somewhere else..


hahaaaa...teringat..budak2x USM kata JUsco Perda baru dibuka..keh2x..mulala gatal mulut ajak joe p sana..walaupon traffic sgt2x teruk time tue..jo gagahkan jua bawak ak ke sana..TQ Joe! haha..


Jalan nak ke Jusco Perda..quite messy la..pening. sign board pown kurang..apa daa..terkial2x nak mencari tempat tue..sesat masuk lorong/ jalan jgn cakapla berapa kali.....malang tak berbau.....last2x..dalam kesesatan dan kekalutan...waaa..kami ACCIDENT!


sian kete joe..kemek/remuk kat bahagian side panel sbb kene side crush ngan kereta wira..seb baik makcik..melayu plak..dibulan2x posa dan nak dekat2x raya...aku tgok joe pon ccooll je deal ngan makcik tu..hahah..makcik..raya2x gak..tapi ganti rugi kene bayar juga tau!..keh2x..


crush tak teruk sgt kot..kalo letak plaster + ketuk semula + cak..kembali normalla tue..hihi..


1 jam mencari..akhir nya sampai la gak..ke JUSCO PERDA!..hehe


besh2x..besar + cantik..ye lew kan..baru..cuba kalo dah 6 7 tahun..tak ubah macam shopping complex sedia ada la..hahhaa


turun2x keta... tempat yg dituju..p food court dulu...hahaha..penting!..sbb objektif utama kesitu pown sbb nak berbuka..haha..pas chop tempat dan order..barula window shopping kat dalam tue..erm..banyakla outlet2x yg best2x..yg tak der kat jay bee ada kat penang...barula ada pertukaran maklumat dan informasi..keh2x


joe banyak introduce outlet2x baru..Rasamas, Big Apple etc..nama pelik2x..semestinya..kami jua sempat bergambar kat arca2x aidilfitri kat groun floor..nice oohh!


Time nak buka hampir sampai..haaa...secara kebetulan..nk bersesak2x ke food court tu..aku terjumpala 4 orang jejaka..hahha..yg dikenali..amat2x dikenali..hmm..kosmate sendiri rupenyer..patutla cam penanh nampak..hahhaa..satu advantage..buka posa sama2x ngan mereka..6 peoples for one table..pack and padat but happening!..suka2x!..tq amir, mahfuz, zulfakhri dan syazu..dah abeh shopping raya?


keh2x..abeh buka..pew lagi..meluncur laju balik ke kampus lew..setelah seharian kat penang..agak penat badan..keh2x...sampai2x kampus..maghrib dulu..terus melandaikan diri atas tilam yg empuk...


selamat malam USM dan terima kasih joe..for the nice trip..haha,,jgn riso..keta ko ada insurans..hehehe..





Atas jambatn..sesak2x!
KOMTAR
Jusco sila ke kiri..keh2x
Welcome to AEON Seberang Jaya city
Di Arca Aidilfitri..macam taj mahalla plak..keh2x..


Berbuka dan Bersahur

Aku dan Harith Fahmi

Assalamualaikum w.b.t

Keh2x..berjumpa lagi dalam nukilan blog - darsawarsa..hmm banyak yang ingin dikongsi bersama sepanjang saat saat akhir berakhirnya ramadhan..

Makin kerap bersahur dan berbuka di luar dan selaju jugala 'fulus' yang mengalir..keh2x..tapi bak kata org.. sesekali nak merasa tempat2x baru, lagi2x ramadhan datang setahun sekali dan tambhan pula aku dah final year ni...bila lagi nak explore speciality yang ada kat penang, juru dan parit buntar neyh..hmm..cedeyh2x!

Khamis, 25/9/08:


Venue Berbuka: Kay EP See

Tak dirancang pown nak berbuka luar rini sbb sedia maklum, jumaat tu banyak esemen nak kene submit. maka setiap saat dan detik adalah berharga. Tambahan pula budak2x USM ni ramai dah balik. Op kes lew, jalan2x yang ada kat parit buntar lagi2x area2x pekan tu, akan mengalami heavy congestion...

Tapi, disebabkan desakan (gito!) rakan2x tahun 1 ajak buka luar, cairla gak hati neyh..keh2x..junior2x satu skool + MPDJ..erm takperla..luangkan masa sedikit bersama mereka ne..biler lagi nak merapatkan jurang anatara senior junior. plus...tak tahu biler lagi berkesempatan nak hang out denga mereka lagi. Peh ne...sure aku lagi sibork ngan exam + fyp lagi...hehehe..

Dat night juga Azlan ngan Nad pown nak balik K.L..maka..kira buka posa terakhir aku bersama mereka lew..

Hahaha..KFC ritu mmg full of people..2 2 KFC plak tue..dah azan pown masih still lagi que.apa daa KFC..kata fast food...tapi layan jergh. Aku bukan cerewet sgt pasal makan2x neyh..keh3x..

Neway, Alan, Nadia dan Amir, joyful moment dat evening dan berbuka posa..hmm..biler lagi dapat makan sama2x lagi?keh2x..korunk blanja pulak ok?hahaha..





Venue Sahur: Curry Corner
Ptg bersama ngan junior bersahur pula bersama ngan senior2x..hahaha2x..tema sahur malam tu Sizzling Nite..keh2x..
Ni pown lagi satu kes..rancang asalnyer nak sahur di mamak jew..maleh nak p jauh2x..lagi pown kenderaan takder..budak2x ne ranai dah balik..maka keta sewa dah la berkurang..hahaha.
Tapi disebabkan posa terakhir bersama ngan mereka (sbb uzir ngan fadil balik jumaat tu) kat USM, gagahkan jugala mencari keta sewa...setentunya.. keta zarif adala sasaran aku .keyh2x..tq zarif!
Erm, plan nak p Shasha (port budak2x USM), tapi disebabkan penuh dan pack, berpindah lew kat tmpat lain. teringat plak Curry Corner, tempat asal meche 4th student nak wat majlis berbuka minggu lepas...dat day tutup..rezeki dan tuah badan malam tu plak..buka..maka takla kempunan sgt nak merasa apa yg ada kat situ..keh2x..
Tapi sedeyh...haha..lauk2x dah abeh..yang tinggal mee udang + mee sizzling..maka kesemua daripada kami menelanla sizzling tue...keh2x.hot and spicy!..keh2x..
Ada 2 guest mlm tue..Hilmi, Student Education dari USM Indok tahun 4.. dan setentunya junior Harith Fahmi..keh2x..
Seronok?mestila seronok..bile lama tak kuar ngan kawan2x..banyakla gosip2x hangat dan staement2x aneh (terutama yg kuar dari mulut uzir) dikongsi bersama..besh2x! tak lew bosan sgt hidup neyh...

Fadil dan Hilmi

Uzir dan Hilmi






Monday, September 22, 2008

Majlis Berbuka Puasa 08

Gelak sakan farah..sapala mangsa gossip dier kali ne..keh2x

Senyum2....masuk blog aku ne


Dah buka..jom makan..



Radzi yang cool

Sapix dan Abu


Abu dan 3 isterinya..hahhaa..naper abu?malu ek..


Kami 4 serangkai manufac 4th

Assalamualaikum..

hehhe.. Dari first year dirancang akhirnya tahun ke 4 baru menjadi..hahaha..takper2x yang penting at list adala gak kenangan bersama antara kita semua..student manufacturing tahun 4..

Sorryla yer..kalo apa yang terjadi tak seperi yang dirancang...

Bnyak faktor2x sekeliling dan kehendak2x rakan2x lain yang perlu difikirkan sama..maka aku kene get balance dan rectify kesemua kehendak tu..tk cenderung kat mana2x pihak..hihi..harap2x uolls berpueh hati...ahhaha

Hmmm...buka posa antara manufac 4th ne simple jergh..takla wat kat mana tmpat eksklusif..makan pown bayar sendiri..hahaha..cuma yg bestnyer sebab buka ramai2x..selalunyer buka kat bilik sorank2x..

Venue yang dirancang asalnyer kat CuRRY Hauze near by Simpang 9..tapi dat day..tutup lew..rosak plan kita..nak ke Dikir Seafood ramai la plak..takot tk sempat je nak maghrib..last2x ke Simpang 9 lew...hihi..

Tapi..dat day..kenapa joe diam je..haha..seb baik ada farah ngan lina..tag team manufac yg sedia havoc dan pemeriah suasana..dan mahpuz..tak abeh2x kene sakat ngan sapix abu dan radzi..keh2x..sian mahpuz..

Wat ever it is, ak harap, dah di tahun2x akhir ne..mana2x krisis dalaman antara kita tu kira langsaila..then mesra2x la kan diri tu ngan kita semua..peh ne..dah bawak diri dan haluan masing2x..ntah jumpa lagi atau tidakkan..


Walaupun untuk kali yang pertama dan yang terakhir, overall okla dan besh sbb semua dapat dtg dan attend majlis buka posa yg simple ne..semoga ia menjadi kenangan untuk kita semua selain kenangan kene marah ngan bapak dalam kelas design..hahaha


p/s: 0-0 la ye kawan2x semua...hihi..farah makan paling banyak mlm tu!

Sunday, September 21, 2008

Lawatan Integrasi RSCU, UTP ke MPDJ, USM

Tuan Bendahari kita ngah mengacau bubur lambuk..haha

Sementara mennti makanan masak + waktu berbuka..meh main kayrerm..


Dah azan, jom makan!

Kawan2x dari UTP ngah makan sama2x...

Keberangkatan pulang RSCU, UTP..sedeyh..

Nila perintis Lawatan Integrasi MPDJ ke UTP..uzir the bacin!

aku dan uzir..

Ketibaan rakan2x dari UTP..

Kipas kuat2x lagi satay tu..haha

Kawan2x UTP ngah ngacau bubur lambuk...

Assalamualaikum wbt

Seperti yang aku cakap..last weekend agak penuh gak aktiviti harian..hahaha..sabtu la terutamanya..disebelah pagi ngan kawan2x satu skul..bahagian petang pula ngan kawan2x dari UTP dan MPDJ.

Sabtu lepas, rakan2x dari UTP telah membuat lawatan balas ke MPDJ..Hmm..rombongan dowank ne adala dalam 35 orang..semuanyer komuniti village diaorg (disini dipanggil Majlis Penghuni lew)..RSCU diketuai oelh Abang Zayd (nama dier mmg bermula dgn abg) dan MPDJ diketuai oleh Khairul Izzam, YDP MPDJ 0809..

Kalo korunk ke UTP, Badan Perwakilan/Majlis Penghuni diapnggil RSCU yang bermaksud Residential College Support Unit.. Hierarki mereka tak lew sekompleks kita..ada HI-Committee..dan 4 exco kecil..antaranya Publisiti, Enteprenurship dan ada la lagi...

Antara aktiviti2x dorank disini ialah membuat tour sekitar kawasan kampus (apa je la yang ada kat sini kalo nak dibandingkan apa yg mereka miliki)...lagi...interaksi 2 hala antara MPDJ dan RSCU dan bergotong royong menyiapkan juadah berbuka puasa...

MPDJ dan RSCU sama2x berbuka puasa di Pusat Aktiviti Pelajar di Kafe Jaya...haaa...antara menu2x yang dimasak dan disediakan oleh mereka ialah bubur lambuk, mee hoon goreng, air sarsi + oren, dan semestinya my favourite...satay..!!!.hahaha..lama tak makan bende ne..nyumm....

Dalam Interaksi, banyak la isu2x semasa yang dikongsi bersama antaranya,
  1. Bagaimana mahu penyertaan warga kampus secara kolektif melibatkan semua pelajar, bangsa dan kaum?
  2. Kebajikan pelajar seperti internet, harga dan kualiti makanan di Kafeteria.
  3. Relation dan connection antara MPD dan MPP. Adakah berkesan
  4. Lawatan sambil belajar ke Universiti Luar Negara
  5. dan lain2x...banyak..hahaha..3 jam pun tk settle2x lagi..
Dalam aktiviti gotong royong menyiapkan juadah berbuka posa...haaa..ni yang besh...ada 1000 batang satay yg nak dibakar dan satu periuk belanga yang disediakan untuk masak bubur lambuk..(ketua masak bubur lambuk semestinya Izzam..hahaha)...

Obviously, aktiviti2x ne mengeratkan lagi hubungan antara sesama MPDJ dan antara MPDJ dgn RSCU...
Semoga dengan ikatan dan ukhuwah yang terbina akan terus berkekalan..kepada Izzzam dan anggota MPDJ yang lain, tahniah dan syabas saya ucapkan...memang betol2x meriah dan nampak kepuasan dari wajah mereka.semoga aktivit2x seperti ini akan diteruskan ke masa akan datang..

p/s: harap2x akan ada lawatan mpdj ke universiti yang lain..barula berkembang jaringan persahabatan..izzam, watla lawatan ke Universiti ANtarabangsa..pasti saya ikut!..hahaa


Program Mahasiswa Tua Bermasyarakat - Sg Acheh

Aku, hakim, fitri dan semestinya mahpuz..sebelom prgram bermula

Fitri ngah buang sawang2x dalam rumah cek tom sbelom aktiviti cat bermula


Nila keja aku sepanjang prgram...membantu obe menghidupkan api .keh2x

Farah pose je tu..rumput + samaph banyak jelagi tu..

Bakal2x engineer ngah set up ampaian untuk cek tom..

Haa...orangx kuat meche ngah memaku pintu baru untuk tandas cek tom

Ni lew rumah mangsa (cek tom) yang kami gotong-royong sama2x...


Antara barang2x keperluan yang dihadiahkan kepada cek tom...

Farah..wanita besi..haha tadi buang rumput kali ne cat tingkap..hahaha..mana mahpuz fara?

Engineer2x ngah assemble kipas meja utk cek tom

Assalamualaikum w.b.t

Hmm..dah lama gak tak update blog aku neyh..Last weeekend full of activities plus internet plak wat problem..keh2x..

Salah satu aktiviti yang agak besh dan unik ialah program membantu orang2x yg kurang kemampuan di Sg Acheh...

Program ini aku namakan 'Program Mahasiswa Tua/Lama Bermasyarakat..ye lah..masa pes year dulu ia dipanggil' Mahasiswa Baru Bermasyarakat...Ni dah Final Year ni..kenela tuko nama sikit..keh2x..

Erm..diilhamkan oleh our Meche Big Bos..Abg Pongek dan disertai oleh dalam 20-30 orang student meche + manufac final year..

Program ni bermula dari kol 730am (masa tu korang mesti ngah berdengkur lagi atas katil lagi kan!) dan abeh kira2x sebelom asar..

banyakla aktiviti2x yang dilakukan disana....contohnya, menebas rumput, cat umah, menghulurkan bantuan barangan keperluan dan membersihkan kawasan rumah mangsa2x yg terlibat..

Hehehe..walaupun dibuat dalam bulan posa ne..tapi kegagahan dan ketekunan masing2x menampakkan seolah2x mereka tak berpuasa..keh2x..sangat bertenaga dan energetic..hihi..

Erm..semoga gotong royong ne dapat merapatkan hubungan persahabatan kita dan menjadi kenangan manis kita bersama ye kawan2x seschooll..mana2x yang aku ada wat salah...minta maaf..

Kepada pongek, kalo ak tak memberi commitment sgt kat program ko..ak minta maaf sgt..ak cuba menghukurkan bantuan mana yang aku mampu beri..semoga semua niat dan jasa baik yang dicurahkan memberi kebaikan berganda kepada kita semua..Insya Allah...



p/s: suka tengok farah dan maput bekerjasama mengecat tingkap kayu umah cek tom..keh2x..teman tapi mesra! hahaha...

Thursday, September 18, 2008

@flAh ingin mengucapkan $el@ma+ .......


Uzir a.k.a ooj (dahla mandi 3 hari sekali)....
Selamat menyambut ulang tahun kelahiran yang ke 23
Semoga dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umor!
Jadilah rakyat malaysia yang patriotik...dan jadi mature sikit..hahaha
Harith Fahmi
Semoga cepat sembuh dan pulih sediakala
Get well soon.........

Syed Mohd Ibrahim (smia)

Lama tk nampak mamat ne dah..

Selamat menyambung belajar kat england, UK

Semoga Allah melindungi kamu sentiasa..Ingat kami di USM ne..keh2x (Kalau dah fly la..kalo belom all da best exam nnti..hahaha)

Dan kepada semua muslimin..selamat berpuasa..