Monday, September 15, 2008

Malam Tilawah Al-Quran dan Festival Kesenian (MTQ-FKI 08)

Bersama Penggawa dan Penolong Penggawa

Rakan-rakan AJK MTQ-FKI08

Malam MTQ-FKI 08

Assalamualaikum...

Bertemu sekali lagi..Dipetang selasa yang agak meletihkan ini. Hahaha. Esok cuti. makanya aku mahu tido sepuas-puas hati...

Semalam, sehari selepas tamatnyer malam MTQ-FKI, aku mendapat beberapa feed back berkaitan perjalanan dan pengurusan projek.
Tak aku nafikan, setiap projek yang dikendalikan ada keistemewaan dan tidak kurangnya kecacatan yang tersendiri....Namun, ada beberapa perkara yang aku ingin berikan pendapat berkaitan komen-komen yang telah aku terima...
  • Aku ada terbaca blog. Diz kind of blogger said that, the MTQ-FKI members berfoya-foya dan bergaul secara bebas setelah tamatnyer program. He @ she claim that, kemanakah perginya niat murni penganjur; sebelom dan semasa program, elok perangai..the end of the program, masing-masing tidak tahu menjaga adab-adab pergaulan antara lelaki dan pompuan....hmmmmmmm...

  • Kadang-kadang aku pun tak paham pemikiran orang-orang sebegini. Sebagai salah seorang bekas pelajar sekolah agama, ak faham, diz blgger resah/ 'jijik' melihat tingkah laku dan 'pergaulan' secara bebas dikalangan mereka.

  • Cuma.....kenapa tak menegor secara berhadapan?..mengapa mesti ditangkap gambar pelaku2x dan disebarkan dalam blog? bukan ke ia mengaibkan. Memang niat diz blogger jujur dan ikhlas, tetapi pada pendapat aku, kalo seseorang melakukan kesalahan didepan mata, tegur secara berdepan adalah lebih baik dan sopan tanpa melukakan hati sesiapa. Tidak perlulah menangkap gambar and publish all of them dalam blog.

  • Contohi saudara Fariez, YDP PMI. Saya juga pernah ditegur oleh beliau, tetapi dengan cara yang baik dan well manner. Saya dapat terima teguran tersebut...

  • Mungkin setiap orang ada cara dan pendekatan berbeza untuk menyampaikan sesuatu. tapi biarlah dengan cara yang benar dan adil....

-----> http://aneroid09.blogspot.com/2008/09/suatu-malam-di-planet-x.html

Blog yang saya maksudkan....

  • Belum reda dengan forum dalam friendster, timbul lagi satu 'masalah' yang perlu diperjelaskan...

  • Susah juga ye jika mahu mengendalikan program-program berbentuk keagamaan ne yer.. Adakah orang-orang biasa yang tidak mempumyai ilMu agama yang cukup tidak layak untuk mengendalikan program seperti ini?

Kepada rakan-rakan MTQ-FKI 08, bersabarlah yea. Tenang. Sekeping gambar boleh menceritakan 1001 peristiwa dan perkara....Biarlah antara kita dan Allah sahaja yang tahu niat kita dan kebenarannya....

Minta maaf sekiranya cara pemikiran saya tidak dapat terima oleh segelintir pihak...
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan



4 comments:

Ariff Redza said...

Tahniah kepada Semua yang terlibat dengan MTQ 2008

aneroid09 said...

Tahniah dan terima kasih. anda memberi respon secara profesional terhadap artikel tu.

pakciktension said...

assalamualaikum.. pak cik.. che nak tanya.. apa bezanya budak sekolah agama dengan tidak.. tak de maknenye.. yang penting kamu mengucap dua kalimah syahadah.. ha. bro fariz ex pres pmi yang hang puji tue.. die bukan budak sekolah agama pun.. naper die boleh jage batas gak.. die atas demo nak jage batas ke tak.. mesti mak bapak kite dah pesang daripada kampung lagi sebelum masuk universiti.. tak kan pak cik lupo kot.. satu lagi.. kenal tak shahiman budak ee tahun dua.. lagi la bekas budak teknik kuala lumpur.. lagi sosial sekolah die.. tapi masuk u tetap jage batasan.. die masalahnya bila manusia tak mahu dengaq cakap orang.. cube ambil yang positif yang orang kate.. memang tak dinafikan pasti ada kalam yang ada baik dan buruk nye.. sebab kite bukan nabi muhammad s.a.w yang maksum.. satu jer yang che nak pesan kat diri pakcik n diri che.. kalo kite nak selamat.. ambik islam secara syumul.. jangan ikut maner yang kite suke jer.. sedap benor le gitue kalo ikut nafsu kite.. ok la maaf la.. che tension betul bile ada orang sabit kan sekolah agama.. apa beza nya.. takde maknenye.. ok maaf jike marah tulisan che no.. assalamualaikum

naimah27 said...

salam, em, ada rakaman mtq & nasyid dll sepanjan program berlangsung tak?...