Monday, November 24, 2008

Penjelasan Pemilihan Projek INTAN Sabah 2009

Salam dan selamat P.A.G.I!

Ramai org diluar sana menuntut penjelasan kenapa ak pilih pelajar ne dan kenapa aku tak pilih pelajar ne utk projek Sabah 2009..

Aku faham, diz is projek pertama MPDJ yang dibuat diluar semenanjung dan merentasi laut china selatan..maka sambutan dia of kosla amat menggalakkan..lagi2x bab berjalan..cuba kalo bab buat kerja..haram..batang hidung pon tk nampak..

due to sambutan yang menggalakkan tu, senang la kerja...kalo sambutan sebegini aku dapat utk pertandingan pantun, debat, citrawarna dan aktiviti2x usm yang lain..banyak sikit pilihan dan kualiti pn leh dijaga..hahaha

bila application dah menjangkau 79 orunk dan tempat yang available hanya 35 orunk, sepastinya pemilihan akan dilakukan..SEATS ARE VERY LIMITED...dan ak akan pastikan orunk yag dipilih adalah sumer org yg HIDUP (bukan pemalas wat keje)!

ak tak menggunakan pendekatan INTERVIEW yang selalu dilakukan oleh pengarah projek lain. utk Projek INTAN Sabah ne, ak lebih suka menggunakan teknik INTERNAL SELECTION kerana ak lebih mempercayai orunk yang ak, rakan2x MT MPDJ 2008/09 dan Mantan MPDJ 2007/08 kenal...sound macam kronisme dan akan ada unsur BIAS kan...

tapi, seperkara kene ingat..takder sorunk pn pengarah projek (sepanjang pengalaman akula) yang create team utk run projek terdiri daripada orunk2x yang 100% totally different dan tidak dikenali..it means at list akan ada 2 3 4 5 orunk/ tag team yang akan join dat/diz projek yang dianjurkan oleh pengarah projek itu sendiri..of kosla, orunk2x ne la yang akan jadi supporters dan orunk kuat kepada pengarah projek..kaki telinga mulut kepada pengarah projek..

SO AM I!

ak harap orunk2x kat luar sana faham..kenapa aku pilih all of dizz people utk join team sabah ne..sebab ak yakin bakat kepimpinan dan teknik kepimpinan yang ada pada mereka akan mendatangkan kebaikan kepada projek INTAN Sabah ne secara keseluruhan...

Let me expalain...

faktor2x pemilihan:

1)Majlis Penghuni Desasiswa Jaya 2007/08 (sebagai bonus dan penghargaan kepada jasa yang disumbangkan)
2)Majlis Penghuni Desasiswa Jaya 2008/09 (sebagai galakan, menimba pengalaman supaya dapat dibawa dan di implemeNt ke Desasiswa Jaya/USM)
3)Pelajar USM Kejuruteraan (Jaya Lembaran PETAS)
4) Pegawai Universiti dan Staf Desasiswa Jaya....

dan utk Faktor I dan II...hanya yang memberi nama kat aku je aku akan consoder. Maka yang mana kononnya2x fikir mereka yg dah join MPDJ0708 dan sedang join MPDJ 0809 automatic join..kamu SILAP sama sekali!

dan due to excessive application terutama dak2x MPDJ itu sendiri, maka faktor pemilihan ke 3 terpaksa SLIGHTLY ak abaikan....maaf!

itu bermaksud, aku tetap sediakan kuota utk pelajar luar dari MPDJ utk join pojek ne..tapi dengan syarat org itu adalah org yang aku kenal, outstanding capability, cara pemikiran yang unik, dan yang penting pengalaman yang ada padanyer utk membantu pojek ini berjaya

ok..sekarang ne..ak akan terangkan sorunnk2x sebab2x ak pilih...

1. Afif Aimaduddin Parnon ---> Its me! Pengarah Projek..
2. Izzam ---> YDP MPDJ 2008/09
3. Ming Rui ---> Mantan NYDP 1 MPDJ 0708
4. Kusha ---> Mantan Bendahari Kehormat MPDJ 0708
5. Siti Rabizah ---> S/U 1 MPDJ 0809
6. Siti Syazni ---> Mantan S/U MPDJ 0809
7. Zool Ihsan ---> Mantan NPDP II MPDJ 0708 & YDP MRS USM
8. Nadiatulakmar ---> NYDP II MPDJ 0809
9. Uthaya ---> NYDP 1 MPDJ 0809
10. Azri ---> Bendahari MPDJ 0809

ok..takat tu clear? ke ada yang nak protes gak?

11. Fikri ---> Pelajar tahun 1 (Terlibat dengan TILAWAH USM 08)
12. Zulhisyam --> Pelajar tahun1 ( P.Exco MPDJ 0809)
13. Amir Hamzah ---> Pelajar Tahun 1 ( P.Exco MPDJ 0809)
14. Harith Fahmi ---> Pelajar Tahun 1 ( P.Exco MPDJ 0809)

ramai yang protes, termasuk dak2x MDPJ sendiri pertikaikan kenapa ak pilih student tahun1. mereka dakwa, masa dorunk panjang lagi. mereka ada peluang lagi utk wat pojek ne..

SO WHAT?

Kuota khas utk pelajar tahun 1 mmg ak dah allocatekan dan dr afta pn dah tahu reason knapa ak wujudkan kuota ne..
SEBAB?
kami mantan MPDJ 0708 amat mementingkan kesinambungan dalam kepimpinan. ini bermaksud..ak mahu pastikan tak semua org lama yg join..org baru juga perlu utk sertai bagi tujuan pendidikan/pengalaman dalam kepimpinan itu sendiri...dari mana mereka hendak belajar kepimpinan kalau tidak dari menyertai projek2x seperti ini dan dari pemimpin2x lama?

dan mereka ini juga bukan aku main tangkap muat..ke 4 4 ne ak ada interview secara tak formal dan mereka juga selalu join aktiviti MPDJ bermula variasiswa, tilawah usm dan menjadi p.exco MPDJ 0809 itu sendiri..

maka..jelas reason knapa aku amik pelajar tahun 1? tak pueh hati lagi?

ok terus kan ke nama2x panas:

memandangkan projek ini bertaraf universiti (kerana membawa nama USM itu sendiri)maka adalah wajar ak membawa pemimpin pelajar bertaraf universiti dan familiar dengan urusan persatuan pelajar...

15. Azmizan --> MPP USM 0708
16. Kilau ---> Presiden Ragbi, YDP SEE, Exco Sukan MPDJ 0708
17. Afiq Misman ---> Pengurus Kewangan Nanoplus (tak tahu apa nanoplus, tnyer kawan2x + dak2x jaya), Pengarah Ekspen
18. Kishi ---> Penasihat PPMS 0809, Pelajar yang banyak pengalamn pergi luar negara utk hadiri conference dan seminar....kualiti camnila yang aku cari...

Ok..seterusnya..kategori EXCO MPDJ 0809 dan 0708..

ok cam ak cakap tadi..utk MPDJ itu sendiri..ak pilih berdasarkan:

1.Kesanggupan melakukan tugas. Bermaksud, kalo kasi tugas tu wat ngan IKHLAS dan bukan banyak beri alasan dan pas tu kalo tegur sikit nak tarik2x muka ngan aku dan tengking2x dan jerit2x kat MT MPDJ..macamla ko je yang bz dan ada assignment..skul dan kos ttteeeeettt! je pon..bising!sorry..for dat kind of attitude..ak samma sekali takkan tolerate dan dapat terima..not for my pojek..ko wat la pojek ko sendiri k..

2. yang beri nama kat aku..maaf yer..kalo yang tak beri nama..atau lewat beri nama bukan salah aku..ak dah publish kat board dan anta kat ym..apa?knapa tak anta surat kat bilik?sori!sape ko?dat time bz ngan exam dan ak pn rush utk nak dapat senarai deleagsi utk kertas kerja...takkan nak anta kertas kerja kat TNC ngan nama delegasi takdeer kan..plz be alert ngan iklan yang ada..

3. ada gak yang komplen..saya dah join MPDJ 3 tahun dah..knapa still lagi tak dapat pergi.sgt tidak adil? satu je aku nak counter back...pandai plak cakap pasal adil..tahu tk maksud adil?adil itu melakukan atau meletakkan sesuatu perkara itu pada hak dan tempatnya..which mean...dalam konteks MPDJ..kalo diberi keje..buat keje tu penoh keazaman, berjaya dan bukan melepaskan batuk kat tangga..bila time post mortem, tanya kenapa macam/accident tu berlaku..senang je jawapan..saya pn tak pasti...HELL!no no no....org2x camni ak takkan pilih utk team aku..no rensposibility!kalo nak p..wat pojek ko sendiri

berikut nama2x exco yang aku senang utk bekerja dan banyak tunjuk good performance...dan kalo diberi kerja..menurut perintah dan arahan yang diberikan

19. Aida Ashikin/Bum ---> MSB Terengganu, Exco MPDJ 0708/0809, Variasiswa
20. Fatin Ayuni ---> Exco MPDJ 0809
21. Hazwani aNUAR --> Exco MPDJ 0809, Citrawarna 0809..
22. Farhana ---> Exco Kebudayaan MPDJ 0809, Citrawarna
23. Hafizi ---> Exco Sukan, Projek Warga
24. Tasdiki --> Exco Teknikal MPDJ 0809
25. fAA ---> walaupn org diluar kata faa tak perform, tapi dimata aku faa kalo ak wat keje dia akan wat dan seperti yang diarahkan..bila ak minta pendapat, faa akan kemukan pendapat ngan ikhlas dan bernas...itu hak aku utk judge dier..dier bekerja utk aku sepanjang MPDJ 0708..maka ak tahu dimana keje2x yang dia lakukan. of kos, citrawarna utk 07/08 0809

26. aYONG ---> Exco kebudayaan MPDJ 0708/pENGARAH Variasiswa dan sanggup tolong aku jadi exco kebudyaan 0708 even dat time takder sorunk pn yang apply utk postion tu..tq ayong!

27. Aisyah ---> ada org kata aisyah..aisyah emo..wat keje pn tk perform...tapi pelik gak org yg kata tu org tu gakla yang amik utk jadi EXCO MPDJ 0809..maka..apa signifikannyer?tangkap muat?pelikkan?bagi aku...aisyah tak pernah ingar arahan bila aku keluarkan arahan...tapi cara kerja dia..aku belom tgok lagi..maka..aisyah..buktikan kepada mereka yg tanggapan mereka kat kamu adalah salah!..buktikan kemampuan kamu dalam pojek ne..sekiranyer inginkan bantuan dan pandagn kami sedia membntu..kalo ditegur..jgn cepat melenting yer..kalo cepat melentng...menjawabla depan penggawa..senang je kerja aku..

28. Faris --> Exco MPDJ/ MSB T'gannu / Tilawah USM
29. Syed ---> Exco MPDJ 0708/Tilawah USM/NYDP SEE 0809
30. Mariam/Mary --->Exco MPDJ
31. Ramadhan ---> Exco MPDJ

Faham kenapa ak pilih mereka?mana2x exco2x yang dah anta nama kalo tak terpilih ada 2 sebab je....

1. i don't like your attitude previously sepanjang berkhidmat dibawah MPDJ 0708 (Thanks for it!)..cek balik apa yang anda dah lakukan kepada MT2X MPDJ 0708
2. MPDJ 0809, sya tak kenal lagi cara kerja kamu..mungkin tahun depan anda boleh ikut trip yg lain

32. Jauhari ---> Pelajar tunggal yg memenuhi kuota pelajar usm kejuruteraan utk projek sabah ne..alasan aku amik dier...

1.Fotogragfer/kamera SLR ---> ak dah deal ngan dier sbg fotografer rasmi pojek..dan dia bersetuju
2. Pengangkutan ---> utk urusan pojek, ak dah bincang ngan joe utk bawa ak(sbb dia ada kereta) dan rakan penganjur lain sekiranya ada urusan luar seperti beli tiket, cari penaja, make survey, beli barang2x ..dan dia setuju
3. Jo ada pengalaman travel Indonesia dari jakarta-surabaya-jogja dan tmpat2x yg ak tk pernh dgr..dia juga pernah join trip ke bandung anjuran hepp 2 tahun lepas..
4. jo mempunyai kualiti cara kerja yang lain dan tersendiri which is aku suka dgn cara kerja dier
5. Cara pemikiran dan cara dia menyelesaikan masalah pn yang tersendiri. bermaksud..spnajng ak kenal joe..dia tak pernah lari dari masalah..sentiasa come out dgn solution
6. Dia adalah kosmate ak sendiri. maka. waktu abeh kelas pn sama dan senang utk ak dan dier utk keluar wat kerja pasal pojek INTAN Sabah ne..tak la ak harapkan kereta org/sewa keta kalo keadaan amat mendesak...which is saving cost la..hihi
7. joe independent ---> dia dtg kat aku sorunk2x dan cakap nak join...berbanding ngan kawan2x/plajar kejuruteraan yang lain, yang anta nama kat aku secara berkumpulan..bagi aku..cara aku wat keje senang je utk handle diz matter..even pilih semua atau tak pilih semua..kalo nak pilih sumer of kos la tak mungkin...mana cukup tmpat beb! kene ingatla..kuota pelajar luar 1 je.....dan kalo ak pilih sorunk dari grup tu..of kos yg lain akan rsa sedih, marah kecewa knapa mereka yang lain..haaa..peh tu mula la tuduh ak kroni, peh tu bergaduh plak sesama mereka..awal2x leh la cakap mana ada2x..tapi percayala..pasti akan diungkit punya at the end nnti..maka senang kerja..single is simple!

bagi aku satu jela....jgnla jadi typical org melayu dan typical pelajar usm. biler tk dapat mulala nak melentik..kroni la..itula inila....tunjukkan bakat yang anda ada..gilap dan wat yg terbaik supaya mendapat perhtian pihak2x tertentu..bukan kerja nak jatuh kan org, fitnh org, burok2x kan org lain...

kalo takkan wat 1 2 keje...pas tu mengungkit seolah2x kalo bukan dier buat..perkara itu takkan jadi..it nonsense ok!..i need more outstanding people to participate my project..

lagi satu.ak nak tegaskan.projek ni bukan pojek makan hangin sampai kembung perut..dia adalah pojek yang ada kerja utk dilangsaikan..ada misi dan visi yang hendak dicapai..mana 2x yang fikir p pojek ne utk bercuti..korunk simpanlah duit korunk dan p cuti sendiri k..ko pn tk pening..tk terikat ngan term and condition project ne...

ak harap clear...knapa ak pilih 2x org2x tersebut..mana yang tk clear lagi...senang camnila..korunk wat la pojek korunk sendiri..buatla pojek dan pergi maana yng korunk nk p k.tk yhla nak taburkan fitnah, kata2x nista kat team sabah ne...ok?

lagi 3orunk? sah2xla pegawai uni dan staf desa jaya.tkkan nak soh kitaorunk p sabah sorunk2x...

okla...ngantuk mau tido..chow!

mana yang kecik atie atau tersinggung..minta maaf..selamat hari raya haji!

6 comments:

Anonymous said...

nama pegawai2 universiti tak di masukkan pun...............hehe...gud luck utk festival zapin MAKUM.....

Syed Hamzah said...

sian abg afif.. bgus bg explain spy suma org clear... menari tu elok2 jgn terseliuh dah la... hahahha...

Ariff Redza said...

perh...

Joe Tahir said...

gemork!!!

you've been tagged!

http://joe-tahir.blogspot.com/2009/01/darn-ive-been-tagged.html

miSSY AMIsya said...

HAHAHAHAHA.....
i'll prove it afif!!!
i dont mind wat dey say bout me...
as long as im hepi and i do wat i shud do...
btw... for those yg pnah keje wit me... dont judge a book by its cover... and pliz look at yourself rather than look at the others....tata~~

Putra Al-Fateh said...

Salam.
kesian ye ko afif nak buat pemilihan..
nanti lain kali ko buat pemilihan memelalui gerak hati je k..